La crisi de la COVID-19 ha marcat el present i futur del projecte europeu. Després d’un perillós titubeig inicial, la Unió Europea ha reaccionat per a estar a l’altura de la gravetat de la situació amb un pla de recuperació contundent.

A l’espera de conéixer la delineació final, els instruments plantejats són una bona notícia. D’una banda, suposen un canvi de paradigma econòmic respecte de la iniciativa i la despesa pública i (esperem) la fi de les polítiques d’austeritat. D’altra banda, són una oportunitat per a desenvolupar un canvi de model econòmic on prime la neutralitat climàtica i el lideratge digital; per a estimular la competitivitat d’Europa i la seua autonomia estratègica en un entorn geopolític canviant i d’augment de la competència mundial, i per a reforçar el projecte europeu i la solidaritat enfront de populismes.

Els objectius perseguits per la Unió Europea s’alineen amb la via valenciana cap a la transició verda, la transformació digital i l’enfortiment de la innovació i d’uns sectors productius resilients i arrelats al territori. Aquests eixos han sigut la prioritat de les polítiques del Botànic des del 2015, i ara estem reforçant-los per a fer costat als sectors més afectats per la crisi, amb especial èmfasi en pimes i micropimes.

Ara ens enfrontem al repte d’absorbir el màxim dels nous fons europeus per als projectes valencians. I ho fem des de l’experiència de la gestió dels últims anys i el treball ben fet. Sense anar més lluny, recentment hem aconseguit que la Comissió Europea allibere els 80 milions d’euros en ajudes per a l’ocupació que les autoritats comunitàries mantenien retinguts des del 2012, pel fet que el Consell del PP no va justificar correctament el seu ús. Una bona notícia.

En aquest sentit, des de la Conselleria d’Economia Sostenible continuem treballant, junt amb les nostres empreses i centres de coneixement, per a concretar els fons en projectes amb impacte real en termes d’ocupació i riquesa a la nostra terra.