Els fons europeus són un bon senyal. Són senyal del gran consens que existeix entre economistes, de totes les tendències, que no es poden tornar a repetir les errades de la crisi del 2008, quan les polítiques d’austeritat van condemnar milions de persones a la misèria i les economies de bona part d’Europa a la ruïna.

Però també hem d’assenyalar que els fons europeus no són suficients. El paquet d’estímuls aprovat pels governs dels estats membres queda lluny de les quanties que reclamava el Parlament Europeu o la mateixa Comissió Europea.

A sobre, els valencians i valencianes ens trobem davant algunes dificultats afegides. Massa vegades hem vist com els fons europeus no milloren la vida de la gent d’ací. Sense anar més lluny, la PAC exclou bona part de la nostra agricultura mediterrània beneficiant els grans terratinents. Es cobren més ajudes de la PAC al barri de Salamanca de Madrid que als pobles valencians.

Amb els nous fons europeus no podem permetre que passe el mateix. Per això és important la presència de Compromís a tots els nivells, per a garantir que els fons europeus responen als interessos del poble valencià i no als interessos dels poderosos que manen des dels despatxos de Madrid; que es repartisquen d’una manera justa i que els valencians i valencianes tinguem veu i vot.

En la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat hem aconseguit el compromís del Ministeri d’Hisenda que en el repartiment dels 13.000 milions d’euros a les autonomies es primaran els criteris de població real, és a dir, eixiran beneficiats pel repartiment aquells territoris pitjor finançats.

Amb eixos recursos volem una política industrial potent que genere oportunitats per a les nostres xicotetes i mitjanes empreses. Volem impulsar la transició ecològica de l’economia per a lluitar contra l’emergència climàtica.

I creiem que és fonamental el paper dels nostres serveis públics, dels que garanteixen la salut, l’educació, el benestar i les oportunitats de totes les persones, sense importar quants diners porten a la butxaca.

Per això és fonamental la presència de Compromís a tots els nivells. Als ajuntaments i al País Valencià hem demostrat que podem posar les persones al centre, per exemple, amb l’aprovació dels comptes públics més socials de la Generalitat.

A Madrid, hem negociat uns pressupostos millors per a les valencianes i els valencians, perquè les inversions al nostre territori s’ajusten al nostre pes poblacional. El govern assumeix el deute il·legítim de la Marina de València i s’inclouen inversions tan imprescindibles com 367 milions d’euros per al corredor mediterrani o 38 milions per al transport públic metropolità de València.

Eixa és la línia que hem de seguir. Per a no desaprofitar l’oportunitat dels fons europeus haurem de fer allò que sempre hem fet: treballar per a posar les institucions al servei dels valencians i les valencianes.